De feiten

  1. Home
  2. /
  3. Over ons
  4. /
  5. De feiten

Update 1-1-2019

Volgens het CBS zijn er in Nederland zo’n 30.000 mensen dakloos, hebben 810.200 een arbeidsongeschiktheidsuitkering (dat zijn ongeveer alle inwoners van Amsterdam), zitten er 9.800 mensen in de schuldsanering en van de beroepsbevolking hebben er 33.700 mensen geen werk.

Waren er in 2017 830.780 geregistreerde misdrijven, dat zijn er dus gemiddeld 2.276 per dag! Zijn er 38.119 mensen overleden aan hart- en vaatziekten, wachten er 1.115 mensen op een donor en krijgt bijna 20 procent van alle volwassenen in Nederland (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie.

Jaarlijks worden ongeveer 119.000 kinderen van 0 tot 18 jaar slachtoffer van een vorm van kindermishandeling binnen of buiten het gezin. Dat zijn er dus meer dan alle inwoners van Delft, Deventer, Gouda, Alkmaar of Hilversum bij elkaar.

Zo’n 16.000 kinderen in Nederland ondervinden serieuze problemen ten gevolge van gescheiden ouders.

Denken jaarlijks zo’n 410.000 mensen aan zelfmoord (18 – 64 jaar) en doen ieder jaar 94.000 mensen in Nederland ook daadwerkelijk een poging tot zelfmoord. Zo is gebleken uit het onderzoek van het Trimbos-instituut.

Huilend kind

“Dit zijn een heleboel mensen die wel wat meer geluk, vrijheid en/of liefde kunnen gebruiken.”

Menigde

Nederland kent 17.283.141 (ruim 17 miljoen) mensen, wereldwijd zijn dat er 7.668.312.911 (ruim 7 miljard). Van de 195 landen in de wereld, staan wij op nummer 14 van de rijkste landen en volgens het World Happiness Index staat Nederland op nummer 4 van de landen waar mensen het meest gelukkig zijn.

Aan de cijfers te zien, kunnen we in Nederland nog heel wat mensen helpen, maar het is bijna niet te bevatten hoeveel mensen er wereldwijd hulp zouden kunnen gebruiken.

Dan nog te bedenken dat er heel veel problemen zijn die we hier in Nederland niet echt kennen.

Bijvoorbeeld dat er zo’n 152 miljoen (ILO, 2017) kinderen tussen de 5 en 17 jaar zijn die kinderarbeid verrichten. Vergelijkbaar met 9x het aantal inwoners van Nederland. Zijn er miljoenen mensen dakloos geworden door natuurrampen als watersnood, bosbranden, aardbevingen, tornado’s.

Er kinderen zijn die niet naar school kunnen, omdat er geen scholen zijn. Mensen dood gaan, omdat er geen medicijen te verkrijgen zijn. Uren moeten lopen voor schoon drinkwater.

En wat te denken van alle problemen die voortkomen uit oorlogen. Het is teveel om op te noemen.

Slachthuis

Wist je trouwens…

Dat we gemiddeld 37 kilo per inwoner per jaar aan vast voedsel verspillen, waarvan 2,9 kilo aan vlees? Met ruim 17 miljoen inwoners is dat dus meer dan 49 miljoen kilo vlees wat we per jaar in Nederland weggooien. Als je dan bedenkt dat een kip ongeveer 1 kilo weegt, dan is dat dus vergelijkbaar met 49 miljoen kippen die we de prullenbak in gooien. Denk maar even niet aan hoeveel vlees/dieren dat zijn, wereldwijd.

Dat er elk jaar zo’n 50 miljoen kilo afval op straat, strand of in de natuur belandt? En volgens de onderzoekers bereikt jaarlijks 12,7 miljoen ton plastic afval de oceanen en neemt dit getal de komende jaren alleen maar toe.

Per jaar verdwijnt bijna 7,9 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat is ruim twee keer Nederland. Dit betekent voor veel dieren dat ze hun leefomgeving kwijt raken. Dat er droogte in de gebieden ontstaat waardoor er nog meer bosbranden zullen ontstaan.

“Allemaal problemen die wel wat extra aandacht mogen krijgen!”

ONZE DROOM


Dat iedereen gelukkig kan zijn,
geliefd wordt, in vrijheid kan leven
en dat het goed gaat met de natuur.

Dieren leven vredig

Hoe mooi zou het zijn als iedereen basisbehoeften heeft, kan zijn wie die wil zijn zonder anderen er mee kwaad te doen, de dieren en de regenwouden niet bedreigd worden door het toedoen van de mens?

We de klimaatproblemen opgelost hebben en er een oplossing is voor al het afval dat we maken?

Een wereld waar niemand eenzaam hoeft te zijn en dat er voor iedereen de nodige zorg is. Daar stemmen we toch allemaal voor?

Overheden kunnen zorgen voor het versoepelen van regelingen en subsidies. Investeerders kunnen zorgen voor geld. Maar regelingen, subsidies en geld lossen geen problemen op!

“Alle problemen van vandaag kunnen door ondernemers opgelost worden. ”

Wij geloven voor 100% dat alle problemen door ondernemers opgelost kunnen worden.

Het zijn namelijk de ondernemers:

  1. Die kansen zien om iets goeds te doen.
  2. Nieuwe diensten, technologieën en materialen ontwikkelen.
  3. Mensen met elkaar verbinden.
  4. Andere mensen inspireren en motiveren om er aan mee te werken.
  5. En doorzettingsvermogen hebben. Simpelweg omdat ze anders geen omzet maken en dus failliet gaan.

Altijd al willen ondernemen of willen bijdragen aan een betere wereld? Wacht dan niet langer. Kom nu in actie!

Ondernemers

Elon Musk die met z’n Tesla impact maakt door mensen op grote schaal elektrisch te laten rijden en er ook voor heeft gezorgd dat andere autofabrikanten in beweging zijn gekomen en nu elektrische auto’s zijn gaan aanbieden.

Maar we hoeven niet allemaal een Elon Musk te zijn. Of een Bojan Slat, die met z’n idee het project de ‘Ocean Cleanup’ is gestart om een groot deel van alle plastic uit de oceaan te halen, waarmee hij een groot probleem van ons ecostysteem kan gaan oplossen.

Ook kleine initiatieven maken het verschil!

Hoe gelukkig kan je iemand maken door eens per week bij iemand even langs te gaan? Zo iemand zou dit nooit meer vergeten. Of als jij besluit elk weekend geen vlees meer te eten. Weet jij hoevoel dierenleed en CO2 uitlaat je daarmee kunt besparen? Echt, zelfs hiermee maak je al het verschil.

Wat nou als je een winstgevende onderneming zou hebben die ervoor zorgt dat iedereen in een bejaardentehuis bij jou in het dorp of stad iemand heeft waarvan hij of zij aandacht krijgt. Of dat alle kinderen bij de basisschool bij jou om de hoek 1 vlees vrijedag zouden hebben. Dan kan het effect wel eens 254x groter zijn (254 het gemiddelde van het aantal leerlingen op een basisschool).

Je wilt wel bijdragen, maar je hebt geen idee hoe of met wat je dat zou kunnen doen? Geen probleem.

Ondernemersbloed niet vereist.

Product of dienst in gedachte om mee te starten.

Of een zak geld.

Een paar jaar terug was ik met een paar vrienden aan praten over duurzaamheid. Met de vraag of één van ons er wel eens wat aan deed.

We wilde er allemaal wat aan doen, maar eigenlijk deden we er net zo veel aan. Zelfs afval scheiden ging met veel moeite (toen waren er nog niet zoveel verschillende containers om te scheiden).

En toen zij iemand; “Als ik nou €10.000,- had, dan neem ik zonnepanelen op mijn dak.”

Ik kon mijn oren niet geloven. Hij heeft nooit geld over. En dan heeft hij het een keer en dan gooit hij het zomaar op z’n dak.

Ik dacht, als ondernemers dat ik ben; Als hij nou van dat geld 3 zonnepanelen zou inkopen en weer verkopen aan andere mensen, die het op hun dak zouden plaatsen.

Met die winst die hij dan had gemaakt, zou hij dan misschien dan weer 5 zonnepanelen kunnen inkopen en weer verkopen, dan is zijn effect toch veel groter?!

Toen wist ik het. Ik moet met mijn eigen onderneming (een industrieel ontwerpbureau die startups hielp hun ideeen uit te werken en te vermarkten ) mensen gaan helpen met ondernemen, ideeen voor ze bedenken en uitwerken, zodat ze iets hebben om mee aan de slag te kunnen gaan wat winstgevend is, zodat ze tegelijkertijd ook kunnen groeien en logischerwijs hun impact nog groter wordt.

Dion van lingen
Oprichter van The Business Factory